Mersin’in Erdemli ilçesinde
köylülerden aldığı açık sütü satarak geçimini sağlayan Esat Güneş, daha
çok kitleye hitap edebilmek için 1 milyon liralık yatırıma
imza atarak,
bölgede süt ürünlerinde marka haline geldi. 16 çalışandan 7’si
aileden...
Mersin’in Erdemli ilçesinde eşek sırtında kapı kapı
dolaşarak seyyar sütçülük yapan Esat Güneş, birikimleriyle kurduğu 1
milyon liralık tesisle bölgede süt ürünlerinde marka heline geldi.
“Reyhan Yoğurt” firmasının sahibi Güneş, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, 1969 yılında Toros Dağları’ndaki köylerden aldığı sütleri,
hayvan sırtında taşıyarak, kapı kapı dolaşıp sattığını, sektöre bu
şekilde adım attığını belirtti.
Açıktan süt satımıyla elde
ettiklerini biriktirerek, aile şirketi kurmaya karar verdiğini anlatan
Güneş, “Daha çok kesime hitap edebilmek ve marka haline gelebilmek için
açıktan
satış yerine, sağlık süt ürünlerinin
üretimine başladım” dedi.
Tarım Kredi Kooperatifinden düşük
miktarda kredi desteği de alarak ilk adımı attığını ifade eden Güneş,
“Şimdi ise 1 milyon liralık yatırıma ulaştık. Tesislerimizde günlük 2,5
ton süt işleme kapasitesine sahibiz. Yıl içinde hedefimiz günde 3,5 ton
üretime,
yıllık da 1500 tona yakın üretime
ulaşmak. Sağlıklı büyüyerek, ilçe ekonomisine katkı sunmaya
çalışıyoruz” dedi.
Mersin’deki çok sayıda yemek firması ile
Toros Devlet, Mersin Devlet, Mersin Kadın Doğum ve
Çocuk,
Ortadoğu Hastanesine yoğurt ve ayran satışı yaptıklarını ifade eden
Güneş, şöyle devam etti:
“200 gramlık bardak yoğurttan 5
kiloluk yoğurda kadar çeşitli paketlerde yoğurt sunuyoruz. Ayrıca, 200
gramlık ayran ile tereyağı ve çökelek üretimi de gerçekleştiriyoruz.
Market ve
bakkallara haftalık değil günlük servis yapıyoruz. Tüketiciye ürünü
taze ulaştırmaya çalışıyoruz. Bölgede tercih edilmemizin en büyük
nedenlerinden biri de budur. Eşek sırtında süt alıp yoğurt satarak
başladığımız serüvene yıllar sonra bir marka olarak devam ediyoruz.
Bunun faydalarını görüyoruz.”AİLE
ŞİRKETİ
Güneş, süt ürünlerinin üretimi, paketlenmesi
ve satışı konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığından aldıkları gıda
üretim sertifikalarının yanı sıra, ISO 22000 ve ISO 9001-2000 üretim
sertifikalarına sahip olduklarını vurguladı.
Tüketicinin
kendilerine olan güvenini hiçbir zaman boşa çıkartmayacaklarını ve
güveni katlayarak sürdüreceklerini belirten Sedat Güneş, “Biz üretimi
halkımızın sağlığı için yapıyoruz. Açık süt satışından paketli ürünlere
geçişimizin de nedenlerinden biri kaliteli, sağlıklı ürün sunabilmek”
dedi.
Süt mamulleri üretiminde 16 kişinin çalıştığını
belirten Güneş, “Bölgede marka haline gelmemesizin ana sebebi yoğurt
mayasını ve paketlemeyi ailemin yapıyor olması. 16 çalışandan 7’si
aileden. Tabii ki sağlıklı ürün için gıda mühendisleri eşliğinde üretimi
gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Güneş, Türkiye’de süt
politikasının yanlış yürütüldüğünü de öne sürerek, “Bazı büyük firmalar
süt fiyatlarını aşağıya çekiyor. Bu da üreticiyi zor durumda bırakıyor.
Eğer fabrika kazanacaksa köydeki hayvan sahibi, sütçü Mehmet de
kazanmalı. Süt fiyatlarını sürekli düşük tutmak çok yanlış bir karar.
Fiyatı belirli bir seviyede tutarak üreticiyi de korumak gerekir” dedi.
Esat Güneş, ilçede marka firmaların artmasından büyük gurur
duyacaklarını belirterek, daha fazla firmanın daha çok istihdam anlamına
geleceğini, bunun da ekonomiyi güçlendirerek huzuru artıracağını
sözlerine ekledi.