Fiyatların yükselmesi sonucunda vatandaşlar, mutfaklarına daha ucuz eti sokmanın yolunu, ortaklaya hayvan keserek buldu.Birçok kişi, aralarında toplanıp aldıkları bir hayvanı kestirerek, hem ucuz hem sağlıklı et tüketmeye başladı.
Bursa'nın
Merkez Yıldırım ilçesinde kurulu İsabey Hayvan Pazarına gelen
vatandaşlar, ortalama 150 kilogram kemiksiz et elde edilecek büyükbaş
hayvanı 3 bin liraya satın alıyor.
Kemiksiz etin kilosu 20 TLBöylece
kemiksiz ete, kilosu 20 liradan ulaşan vatandaş, bunun yanında kilosu
15 lira olan ciğer başta olmak üzere diğer sakatatlar, çorba ve
yemekler için kemik, kafa eti gibi birçok yan ürünü ücretsiz edinmiş
oluyor.
Pazarda hayvan satışı yapan ve kasabı bulunan Şevket
Çirti, pazarda küçükbaş hayvanların fiyatının 350 ile 600 lira arasında
değiştiğini söyledi.
Vatandaşların genellikle küçükbaş hayvanı ortaklaşa kestirdiğini dile getiren Çirti, şöyle konuştu:
4 kişi 500 liralık koyun alıyor''4
kişi geliyor ve 500 liralık bir koyun alıyor. Bu hayvanın 23-25 kilo
kemiksiz eti geliyor. Yani kilosu 20 lira civarına denk geliyor. Bazen
de kalabalık gruplar gelip büyükbaş hayvan alıyor. Mesela iki öğretmen
geldi. 20 öğretmen bir araya gelip hayvan kestirmeye karar vermişler.
100'er lira para verip büyükbaş aldılar. Amaçları hem ucuz hem de
sağlıklı et tüketmek. Özellikle hazır kıymaların içine nelerin
katıldığıyla ilgili haberlerin yapılması da bu tür ortaklaşa hayvan
kesimine ilgiyi artırıyor.''
Vatandaşların bu şekilde hareket
ederek daha hesaplı ete ulaştıklarını belirten Çirti, ''Kasaplarda
büyükbaş hayvanın ciğerinin kilosu 15 lira. Büyükbaştan 10-12
kilogramlık ciğer çıkıyor. Kemiğini ve diğer bölümlerini de sayarsanız
oldukça ucuza et alınmış olunuyor. Kasapta kilosuna 25 lira vereceğine
vatandaş bu yolu deniyor'' dedi.