Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan
araştırmada, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle en düşük gelire sahip
kesimin, en yüksek gelire sahip kesime göre enflasyondan geçen yaklaşık
2 kat fazla etkilendiği belirtildi.
Sendikadan yapılan açıklamaya
göre, Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesi, Türkiye İstatistik Kurumu
tüketici fiyat endeksi, madde fiyatları ve 2003 yılı Hane Halkı Tüketim
anketi sonuçları üzerinden "gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon"
araştırması yaptı.
Fiyat artışlarında kuru soğanın yüzde 150
düzeyindeki artışla son bir yılın zam şampiyonu olduğuna dikkat çekilen
araştırmada, 18'i temel gıda harcaması olan 37 ürünün fiyatındaki
artışın yüzde 30'un üzerinde gerçekleştiğine yer verildi.
Araştırmada,
sarımsakta yıllık yüzde 30.32 olan fiyat artış oranının, ıspanakta
yüzde 31.82, patlıcanda 33.56, pırasada yüzde 34.97, dana etinde yüzde
44.18, sivri biberde yüzde 46.25, koyun etinde yüzde 46.62, patateste
yüzde 57.09, yeşil soğanda 70.96 olduğu belirtildi.
YÜZDE 20'LİK KESİM 2 KAT DAHA FAZLA ETKİLENDİ
Gıda
fiyatlarındaki artışlar nedeniyle en düşük gelire sahip yüzde 20'lik
kesimin, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik kesime göre enflasyondan
şubat ayında yaklaşık 2 kat daha fazla etkilendiği ifade edilen
araştırmada, enflasyonun geçen ay en yoksul yüzde 20'lik dilim için
yüzde 2.16, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik kesim için yüzde 0.94
düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi.
Araştırmanın değerlendirme bölümünde, enflasyonun, asgari ücrete yapılan zammı 2 ayda götürdüğü ifade edildi.
Enflasyona
dayalı ücret artışlarının "yoksullaştırıcı" etki yaptığı
değerlendirmesinde bulunulan araştırmada, "Ücret artışlarında enflasyon
değil, asgari geçim düzeyi esas alınmalı, asgari ücret bu düzeyin
üstüne çıkartılmalıdır" değerlendirmesinde bulunuldu.