Aminoasitler
Tüm yaşayan hücrelerin esas unsuru proteinlerdir.Proteinler,hidroliz
reaksiyonunda amino asitlere parçalanırlar ve organizmada da amino
asitlerden sentezlenirler.Amino asitler iki karakteristik fonksiyonel
grup içerirler: Amino(NH3)grubu ve karboksil(COOH) grubu.
Yandaki şekilde amino asitlerin genel formülü verilmiştir.Amino
asitlerde a-karbonuna bağlı bir amino,bir karboksil grubu ve bir H atomu
vardır.Farklılığı sağlayan R(yan) grubu ise alifatik veya aromatik bir
karbon iskeletidir.
Proteinler normal olarak 20 çeşit amino asitten oluşurlar.Bu amino
asitler birbirlerine peptit bağlarıyla bağlanırlar.Aşağıda amino
asitlerin moleküler yapıları verilmiştir.
Amino Asitlerin Sınıflandırılmaları:
Amino asitler sahip oldukları yan
grupların özelliklerine
göre sınıflandırılırlar.
1. Alifatik yan zincirliler:Glisin,alanin,valin,lösin,izolösin.
2. İçinde hidroksilik grupları taşıyan yan
zincirliler:Serin,treonin,tirozin.
3. İçinde kükürt atomları taşıyan yan zincirliler:Sistein,metionin.
4. İçinde asit grupları veya onların amidlerini taşıyan yan
zincirliler:Aspartik asik,asparajin,glutamik asit,glutamin.
5. İçinde bazik gruplar taşıyan yan
zincirliler:Arjinin,lizin,histidin.
6. İçinde aromatik halkalar
taşıyanlar:Histidin,fenilalanin,tirozin,triptofan.
7. İmino asitler:Prolin.
Amino Asitlere Uygulanabilen Ayırıcı Teknikler: Kromatografi:
Bütün kromatografik yöntemlerde moleküller bir stabil(duran) ve bir
mobil(hareketli) faz arasında bölüşülür.Belli başlı kromatografi
teknikleri şunlardır:
1. Kağıt Kromatografisi:(Eski ancak halen kullanılabilen bir
tekniktir.)
2. İnce Tabaka Kromatografisi
3. İon Değiştirme Kromatografisi
Yüksek Voltaj Elektroforezi:
Doğru elektrik akım alanı içinde,aminoasitlerin,polipeptidlerin ve diğer
amfolitlerin ayırımlarının biyokimyada çok geniş uygulama alanı vardır.