2010 yılına zamlarla giren vatandaşa bir darbe de ekmekten geldi.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Şubat'tan
sonra ekmeğe yüzde 10-15 oranında zam yapılacağını belirtti
İstanbul'da
UNO'nun düzenlediği 'Sağlıklı Beslenmede Ekmeğin Yeri ve Önemi' konulu
toplantıda soruları yanıtlayan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı
Halil İbrahim Balcı, ekmeğe zam geleceğini, zam oranının yüzde 10-15
arasında kalması için gerekenin yapılacağını belirtti.
Balcı,
2008'in Şubat ayından beri ekmek fiyatlarında artış olmadığını, ancak
elektrik ve akaryakıtın zamlanmasıyla girdi maliyetlerinin yükseldiğini
belirtti. Balcı, Şubat ayında odaların maliyet hesaplamalarının
ardından zammın il il devreye sokulacağını kaydetti.
YÜZDE 10-15 ORANINDA SINIRLI KALMASI İÇİN ÇALIŞILACAK
Balcı
şunları söyledi: ''Halkımız şunu çok iyi bilmeli ki geçmişte olduğu
gibi bu dönemde de zammın aşırı olması mümkün değil. Bunu en az
seviyede tutmak için ne gerekiyorsa yapılacaktır. 2010 yılında da
zammın yüzde 10-15 arasında sınırlı kalması için gerekli önlemler
alınacaktır.
Şubat ayından sonra illerdeki odalarımız fiyat
maliyeti hesabı yapacaklardır. Odalarımız bir fiyat hazırlığıyla, belli
periyodlarda illere göre değişik zamanlarda bu uygulamaya geçilecektir.
Bir ilde Mart'ta fiyat artışı olacaksa öbür ilde Nisan başında
olabilir. Değişik süreçlerde bu yansıma söz konusu olacaktır.''
Balcı,
zammın yanısıra sektördeki sorunlara da dikkat çekti. Ruhsatsız
faaliyet gösteren fırınların bir an önce kapatılması gerektiğini
vurgulayan Balcı, bu şekilde işletilen fırınların halkın sağlığını da
tehlikeye attığını kaydetti.