Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nursan Dede Çınar, gençlerin vücut
ağırlığını kontrol etmek veya kilo kaybetmek için kullandıkları diyet
hapları, laksatifler, diüretikler, açlık ve sıkı diyetlerin hem
büyümeyi hem de sağlığı olumsuz etkilediğini söyledi. Çınar, yemek
öğünlerini atlama ve 'fast food' tüketimin beslenmede bozukluklara yol
açtığı uyarısında bulundu.
Çınar, Cihan muhabirine yaptığı
açıklamada, gençlerin günümüzde biyolojik ve psikososyal pek çok sağlık
sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirtti.Yetişkinliğe geçiş döneminde
gençlerin dış görünüş ile ilgili endişe, arkadaşları tarafından kabul
edilme ihtiyacı, giderek artan bağımsızlık ve aktif yaşam stilinin yeme
alışkanlıklarını ve gıda tercihlerini etkilediğine dikkati çeken Çınar,
"Adolesanların (yetişkinliğe geçiş dönemi) çoğu görünümleri ve
vücut ağırlıkları konusunda aşırı duyarlı olup, genelde kız çocukları
kilo vermeyi, erkek çocukları ise daha fazla
kas kitlesine sahip olmayı ve kilo almayı istiyor. Vücut ağırlıklarını
kontrol etmek veya kilo kaybetmek için diyet hapları, laksatifler,
diüretikler, açlık ve sıkı diyetlerin kullanılması hem büyümeyi hem de
sağlığı olumsuz etkiliyor.Özellikle yemek öğünlerini atlama (kahvaltı,
öğle yemeği), ev dışında daha fazla yemek yeme, "fast food" tüketimi,
vejetaryan ve sıkı diyet programları sık görülen gıda alışkanlıkları olup, beslenmede bozukluklara yol açıyor." diye konuştu.
Adolesan döneminde kilo artışının ve boy uzamasının hızlı
olduğunu kaydeden Çınar, bu dönemde özellikle kızlarda yağ dokusunın,
erkeklerde de kas dokusunda daha fazla artış olduğunu dile getirdi.
Adolesanların enerji ve protein gereksinimlerini değerlendirirken, boy
ve kiloları ile birlikte aktivite durumlarının da göz önünde
bulundurması gerektiğini söyleyen Çınar, şöyle konuştu:
ENERJİ ALIMINDA KABUKLE YEMİŞLER ÖNEMLİ"Eğer
enerji alımı sınırlı ise enerji gereksinimi proteinlerden karşılanır bu
da büyüme ve kas kitlesi oluşumunu olumsuz olarak etkiler.Bu gereksimin
et, süt ürünleri,yumurta ,baklagiller, tahıllar,sebzeler ve kabuklu
yemişlerden karşılanabilir. Yeterli protein alınamadığında lineer
büyümede cinsel olğunlaşmada gerilik ve yağsız vücut kütlesinde azalma
görülür. Karbonhidratlar en önemli enerji kaynağıdır. Günlük toplam
kalorinin yüzde 50-60 ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Normal büyüme
ve gelişme için yağ ve yağ asitlerine de gereksinim vardır.Yağlar
toplam kalorinin yüzde 30 unu ,doymuş yağ asitleride yüzde 10'u
geçmemelidir. Adolesanların günlük 25 gram lif (posa) alması
önerilmektedir. Bu gereksinim sebze ve meyvelerden karşılanabilir."